ÇAMELİ’DE BULUNAN YEREL GEN KAYNAKLARININ VE YÖREYE ÖZGÜ ÜRÜNLERİN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
ÇAMELİ’DE NELER YAPIYORUZ?
Denizli’nin gelişmişlik seviyesi en düşük olan ilçesi Çameli’de bölge ekonomisi tarımsal faaliyetler üzerine kurulmuştur. Dağlık ,engebeli ve ormanlık bir alana yerleşen Çameli merkezinde toprak kalitesi yüksek, verimli tarımsal araziler bulunmaktadır. Hava koşullarının özellikle kıs aylarında elverişsiz olması çiftçileri sebze üretiminden daha çok ağaçlandırmaya ve soğuk iklime dayanıklı ürünlerin üretilmesine yönlendirmiştir. Bölge ekonomisine en çok katkı saklayan ve diğer bölgelerden de tercih edilmesine sebep olan kalitesi yüksek yerli ürünlerin başında ceviz ve fasulye gelmektedir. İlçemiz ve köylerinde yaklaşık 1980 dekarlık alanda ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup 780 ton civarında yıllık kabuklu ceviz ürünü alınmaktadır. Üretilen bu ceviz hiçbir kimyasal kullanılmadan tamamı organik olarak üretilmektedir. Çameli cevizinin bu kadar değerli olmasının en büyük nedenleri rakımın yüksek oluşudur. Toprak ve iklim yapımızın ceviz yetiştiriciliğine uygun olması ve en önemlisi de yetiştiricilerimizin bunu önemsemiş olmasıdır. İlçemizde yaklaşık 100 dekarlık alanda toplam 800 ton civarında kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. Yayla özelliği taşıyan ilçemizin iklimi fasulye yetiştirmeye elverişli olup, iklim ve toprağın yetiştiriciliğe elverişli olması toprağa ayrı tat ve lezzet katmaktadır. Çameli fasulyemizin bu kadar ünlü olması da bu özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin önemli gelir kaynaklarından birisidir.
Çameli Cevizi’nin ve Fasulyesi’nin gen kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalar Şirketimiz tarafından başlamış olup, tescil, coğrafi işaret ve markalaşma süreciyle devam edecektir.
SİZİN İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Çambel olarak, profesyonel ekibimizle firmalara, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.İhtiyaç duymanız halinde lütfen bizimle irtibata geçiniz.